LABODJE JEZERO

4. marca 1877 je bil balet Labodje jezero prvič uprizorjen v Boljšoj teatru v Moskvi. Včeraj zvečer, 138 let in dva dni kasneje je bila v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru premiera letošnjega Labodjega jezera. To je prvi balet Petra Iljiča Čajkovskega. Od polomije na premieri do današnjih dni je postal svetovno najbolj znan balet. Oživlja zgodbo o romantični ljubezni, ki se v baletu lahko konča na tri različne načine. Čajkovski je bil sodobnik Ludvika Bavarskega II. Z njegovim drugačnim načinom življenja je pritegnil veliko zanimanje Čajkovskega. Zavedno ali nezavedno naj bi vplival na izoblikovanje lika Princa Siegfrida. Kakorkoli, Ludvika Bavarskega II. druži s Čajkovskim in Labodjim jezerom vrsta podobnosti, preveč da bi bil to zgolj slučaj.

Zaščitni znak LudvIka II. je bil labod, eden izmed njegovih vzdevkov je bil labodji kralj (Swan king). Ime njegovega pravljičnega gradu Neuschwanstein vsebuje laboda in je tudi glavni motiv celotnega gradu. Bil je že v grbih obeh predhodnih gradov, Schwanngaua in Hohenschwanngaua. Pojavlja se v slikah, rezbarijah, štukaturah, na vratih, kot motiv na blagu ter v obliki kipov. Ludvik II. je bil velik ljubitelj glasbe, posebej navdušen je bil nad Wagnerjem. Njegov drugi vzdevek je pravljični kralj. Ves čas je živel v svojem romantičnem, nerealnem svetu, kar ga je na koncu stalo tudi prestola. Čajkovski je v baletu našel svoj idealen svet, pravljični paradiž, v katerem se strahovi razblinijo, upi pa izpolnijo. Živčnost in čustvena razrvanost, združena s homoseksualnostjo ga je pognala v osamljenost in vplivala na njegovo ustvarjanje. Poročil se je nanagloma in z ženo živel samo nekaj tednov. Tudi pisma in dnevniki Ludvika II. kažejo, da je bil istospolno usmerjen. Ludvik II, je bil zelo na kratko zaročen, nikoli ni bil poročen in ni imel otrok. Oboževal je glasbo, posebej Wagnerja in nasploh je imel posluh za estetiko.

Oba sta umrla v skrivnostnih, še do danes nepojasnjenih okoliščinah, oba naj bi naredila samomor. Ludvika so našli skupaj s svojim zdravnikom mrtvega v Starnberškem jezeru leta 1886 , sedem let kasneje naj bi samomor naredil Čajkovski.

In na katere tri načine se lahko balet konča? Po prvi različici Odette umre v Siegriedovih rokah, po drugi se Siegfried spopade z Rothbartom in premaga urok, po tretji pa se Odette in Siegfried vržeta v vodo in se za večno združita pod gladino. V Mariboru smo videli srečen konec.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s