DVOREC TREBNIK

Trebnik naj bi dobil ime po iztrebljenem oz. izkrčenem gozdu, ki se je raztezal na posestvu, preden so postavili dvorec. Prvič je bil omenjen leta 1308 kot “Trebnikke”.  Njegovi prvi lastniki so bili Trebniški, ki so bili kasneje pobaronjeni, ob pojavu protestantizma pa so prešli v novo vero.  Grb trebniških gospodov je predstavljal vzpenjajočega se risa.

64756461_trebnik

Leta 1621 je iz rok Trebniških prešel v roke Tattenbachov in od takrat naprej so bili lastniki konjiškega gradu in Trebnika isti. Tattenbachi so ga posedovali vse do obglavljenja Ivana Erazma, po njegovi razlastitvi pa je bil med letoma 1670 in 1685  dvorec v cesarskih rokah. Leta 1692 so ga v last dobili Žički kartuzijani. Iz tega obdobja je ohranjen inventarni zapisnik:

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Zapisnik iz leta 1699 omenja petnajst opremljenih prostorov, med katerimi je bila zelo bogato opremljena soba v zgornjem nadstropju. Imela je dvanajst z rdečim usnjem prevlečenih stolov, trinajst portretov, predvsem članov avstrijske hiše, ter pet intarzij, med katerimi je bila tudi podoba mesta Gradec. Ena od sob je bila opremljena s portreti družine Tattenbach, zato se je imenovala soba Tattenbachov. V pritličju je bila bogato opremljena priorjeva soba, v kateri je bilo dvanajst z rdečim usnjem prevlečenih stolov,trije gobelini in osem slik. Poleg tega je bilo v dvorcu nad šestdeset podob,od tega nekatere z motivi iz antične mitologije. Od ostale opreme inventar omenja še srebrnino, cinasto posodo (težko 238 funtov), bakreno posodo in več jedilnih servisov, med katerimi so nekateri imeli tudi slonokoščene držaje. V dvorcu je bila tudi druga oprema – lovska, poljedelska, vrtnarska idr.Trebniški dvor je imel tudi svojo kapelo, v kateri se je opravljala služba božja, saj inventar v kapeli omenja srebrn in pozlačen kelih s pateno, dva srebrna mašna vrčka, štiri mašne plašče in drugo potrebno opremo. V trebniški pristavi in deloma na konjiškem gradu so kartuzijani shranjevali tudi živež. Inventar izleta 1699 omenja 537 korcev ali 21.136 litrov žita in sočivlja. V kleteh je bilo 1019 veder vina. V shrambi trebniškega dvorca je bilo 307 funtov ali 172 kilogramov masti, slanine in voska. V hlevih je bilo 81 glav goveje živine in 87 ovac. 40 volov za vprego pa so kartuzijani imeli v reji pri svojih podložnikih.


Po jožefinskih reformah je upravo nad stavbo prevzel verski sklad, ki je stavbo upravljal do leta 1828. trebnik3Zadnji posestniki graščine so bili knezi Windischgrätzi,  ki so ji vtisnili pomemben pečat, saj mnogi Konjičani dvorec Trebnik imenujejo kar graščina Windischgrätz. Windischgrätzsi so v dvorcu Trebnik živeli le občasno, služil jim je bolj kot letna rezidenca. Ogromno pozornosti so posvečali okolici, predvsem urejanju vrtov. Imeli so urejeno vrtnarijo in svojega vrtnarja.
Po vojni je dvorec prišel v last Občine Slovenske Konjice, ki je dvorske prostore namenjala različnim dejavnostim, kot so kino, kavarna, otroški vrtec in druge. Leta 1997 se je dvorec nahajal v dokaj revnem in zapuščenem stanju.

http://www.burger.si/DOGODKI/Preteklost/Trebnik/01_DvorecTrebnik.html

01_DvorecTrebnik
Od takrat je dvorec Trebnik precej spremenil svojo podobo. Danes si v sklopu vodenega ogleda lahko ogledate celotno posestvo dvorca, zeliščni vrt, zeliščno galerijo, grajski park, razstavne zbirke in predstavitveni film.  Istočasno se lahko  seznanite z vsemi podrobnostmi, koristmi in zdravilnimi učinki posameznih zelišč.

Najnovejša pridobitev pa je razpršeni hotel, ki v delu obnovljenega dvorca Trebnik ponuja šest dvoposteljnih sob.0584989001471436457

2 misli o “DVOREC TREBNIK

 • 26/01/2018 pri 20:56
  Permalink

  Kneginja Christiane Windischgraetz roj. von Auersperg ni bila vnukinja cesarja Franca Jožefa,
  njena vnukinja Lotti Henley pa v priimku nima “avstrijska”, priimek avstrijska so imeli samo direktni potomci rodbine Habsburžanov !!

  Prosim popravite!!

  Odgovori

Leave a Reply

%d bloggers like this: