POTOK Z VEČ IMENI

Potok, ki teče skozi trg in daje Staremu trgu poseben čar, deli Konjice na dve polovici, na  območje za pešce na eni strani in enosmerno cesto na drugi. Ima kar štiri imena.

Potok s štirimi imeni

Prvo ime je Ribnica. Ime je povezano z dvema ribnikoma, ki sta se včasih raztezala sredi parka med dvorcem Trebnik in župniščem. Napajala sta potok, ki se je s hriba stekal po sredini trga proti Dravinji.

Drugo ime potoka je Zmajeva kri in tretje Zmajeva slina. Vse odkar je sveti Jurij prijezdil na belem konju, zmaju presekal vrat in tako rešil prebivalce Dravinjske doline pred strašno pošastjo, se izpod Konjiške gore v potoku cedi zmajeva kri in slina. Tako je skozi stoletja, vse do danes.

Zmajeva slina, Zmajeva kri, Gospodična ali Ribnica?

Četrto ime je potok z večimi imeni dobil po izviru ki se nahaja za Starim gradom in ga napaja. Izvir je dobil ime Gospodična po nesrečni grajski gospodični, ki se je v gozdu napila ledeno hladne vode in od samega hladu kmalu zatem ob izviru tudi umrla. Po njej je tudi potok, ki teče sredi Konjic, dobil ime Gospodična.


Za gradom izvira skrivnostni studenec, ki ne usahne niti v največji  suši. Dobil je ime Gospodična, po grajski gospodični, ki se je pred mnogimi leti sprehajala po gozdu v njegovi bližini. Bila je žejna, zato se je napila ledeno mrzle vode in takoj zatem ob studencu umrla. Od takrat naprej se studenec imenuje Gospodična.


Zanimivo je, da potoka s kar štirimi imeni Google Maps ne pozna pod nobenim.

Potoka sredi Starega trga na ‘Google Maps’ ni

Googleov škrat nam je zagodel tudi v primeru Starega gradu. Postavil ga je kar sredi mesta.

Leave a Reply

%d bloggers like this: