ZALA JE POSTALA ŠTUDENTKA

Na prvi dan v novem študijskem letu objavljam, kaj mi je o svojih gimnazijskih letih, maturi, najdaljših počitnicah, razlogih za študij prava in pričakovanjih v zvezi z njim povedala moja mlada soseda Zala. 

Z Zalo na njen osemnajsti rojstni dan.

Posloviti se od statusa gimnazijke in postati študentka je pomemben preskok v življenju. Ti novosti in tovrstni preskoki povzročajo negativni stres ali se veseliš vsega novega?

Gimnazija je zame pomenila le stopničko višje do mojega zastavljenega cilja, zato se nanjo nisem čustveno navezala. Gimnazijska leta so bila lepa, vendar zdaj sem pripravljena na druge izzive.

Osemnajstletna Zala.

Kakšne so tvoje izkušnje z gimnazijo in maturo? Kaj ti bo ostalo v najlepšem spominu in kaj je tisto, kar bi najraje pozabila?

Gimnazijo sem jemala kot resno stvar, zato sem se učila tudi snovi, ki me včasih niso zelo zanimale, vendar je bilo to potrebno za nadaljevanje začrtane poti. Najlepše, kar mi je ostalo od gimnazije, je to, da sem dobila veliko dobrih prijateljev. Pri maturi pa sem imela v mislih, kar mi je mami vedno govorila: »Štiri leta si hodila v šolo, se učila in pripravljala, zato je skoraj nemogoče, da mature ne bi naredila.« In tako je bilo – maturo sem opravila brez velikega stresa.

Te ni bilo strah, da ne bi zbrala dovolj točk za vpis na študij prava?

Nisem veliko razmišljala o tem.

Kdaj si se odločila za študij prava in kaj je vplivalo na tvojo odločitev?

Za študij prava sem se odločila že v osnovni šoli. Takrat me je poklic pravnice privlačil, hkrati pa se mi je zdel skrivnosten, saj nisem veliko vedela o njem. Nato sem začela prebirati in odkrivati, kaj pravo pravzaprav je. Vedno bolj me je zanimalo, zato odločitev za fakulteto ni bila težka. V veliki meri sem se za ta študij odločila zaradi zanimanja in hkrati želje po učenju o vsem, česar se pravo dotakne. Velikokrat razmišljam, kako močna so uzakonjena pravila, ki vplivajo na ves svet ali na življenje posameznika. Kot sem že velikokrat prebrala, je pravo tako mogočno, da vpliva na vse, tudi na rastline in živali. Verjetno me je pritegnila ta moč. Ob tem imam še veliko srečo, da poznam gospoda Veljka Cugmasa, Vašega moža, ki je zelo cenjen v pravnih krogih. Ravno on mi s svojim velikim znanjem, razgledanostjo in uspešnostjo na poklicni in osebni ravni vzbuja željo, da bi nekoč tudi sama morda lahko bila taka, zato se že vnaprej veselim in nadejam njegovih besed, nasvetov in kritik.

Z možem sva se udeležila Zalinega maturantskega plesa. 

Ko je mene po končani gimnaziji šolska psihologinja vprašala, kaj si želim v življenju delati, sem ji povedala (ker sem vanjo tudi verjela) povsem nerealno željo tako glede na svoje sposobnosti kot kasnejše preference. Prav zaradi te izkušnje, te moram vprašati, kaj pa si ti želiš v življenju postati in kaj si želiš delati?

Mislim, da sem že v zgornjih odgovorih povedala, kaj si želim postati in tudi, kaj želim delati. ☺

Če sem malce tradicionalna, lahko rečem, da so se včeraj zaključile tvoje najdaljše počitnice. Kako si jih preživela?

Svoje počitnice sem preživela aktivno, kajti veliko sem pomagala in delala doma, zato mi je čas hitro minil. Opravila sem teoretični del vozniškega izpita, tako da me zdaj čaka še vožnja, česar se zelo veselim. Bila sem na morju in čas preživela s svojo družino, kjer se počutim zelo dobro. V prostem času sem se družila tudi s svojimi prijatelji, s katerimi se zelo dobro razumem.

Danes je ponedeljek, 3. oktober, tvoj prvi študijski dan. ZAUPAJ NAM, kako je potekal in kakšna čustva ti je spodbudil? Ste imeli že uvajalni teden? Po čem bi si rada zapomnila svoje prve dneve na fakulteti?

Zame študij pomeni predvsem možnost, da se oplemeniti lastno znanje, zato sem vesela novih izzivov, ki me čakajo. Uvajalni teden je na naši fakulteti potekal, udeležila sem se ga tudi sama. Prve dneve na fakulteti bi rada nosila v lepem spominu, kajti pričelo se je novo poglavje v mojem življenju.

Zala v krogu svojih domačih.

Zalo sem fotografirala Zlatka.

Leave a Reply

%d bloggers like this: