PEGGY GUGGENHEIM

Ker izhajam iz tipične socialistične družine, moram priznati, da me je mati prikrito vzgajala tudi v krščanskem duhu. Skromnost je bila pomembna vrednota. Z veliko žlico mi je bilo dovoljeno zajemati le prijatelje.

Nina je ena izmed mnogih prijateljic, a edinstvena na svoj način. Spoznali sva se na Dunaju. Že prvi vtis je veliko obetal: preudarno urejena, vedrega obraza, komunikativna, samozavestna; z močnim stiskom roke je izražala zdrav duh v zdravem telesu. Kmalu sem ugotovila, da je bil to le vrh ledene gore, kot se reče. Nina je izobražena, razgledana in podjetna, športnica, stilistka in rokodelka. Ker ima izreden smisel za estetiko, občuduje vse vrste umetnin. S ponosom mi je pripovedovala o hostlu, ki ga je odprla v Ljubljani in v celoti opremila s pohištvom in okrasnimi dodatki slovenskih proizvajalcev – še iz časa socializma. Navdušena je nad prenovljeno Narodno galerijo v Ljubljani in še posebej portretom meščanske družine Jožeta Tominca.

Ko me je Nina obiskala v Dusseldorfu, sva predelali vse obstoječe tematike: znanost, tehniko, kulturo, modo, umetnost, šport, vrtnarstvo in kulinariko. Da ne pozabim, vreme je tudi bilo, do trenutka, ko sva se zbudili v tih deževen dan. “Kaj bova pa danes delali,” sva se vprašali čisto po Slovensko. Mahnili sva jo po mestu, in naključje naju je ustavilo pred filmskim posterjem o Peggy Guggenheim.

Nina je poskočila od navdušenja: “Leta 2010 sem brala na netu (rtvslo.si), da se Hollywood pripravlja na snemanje avtobiografskega filma te zloglasne zbirateljice umetnin. Film naj bi bil zahteven zalogaj tudi za najboljše filmske ustvarjalce. Kako avtentično prikazati razvratno življenje tako ekscentrične ženske, da pri tem ne prizadaneš njenih potomcev in ne razvrednotiš neprecentljive kolekcije umetnin, ki ji je posvetila celo življenje.”

Peggy se je rodila leta 1898 v New Yorku. Njena družna je bila izjemno bogata. Po očetovi smrti je podedovala milione dolarjev in finančni fond, ki ji je zagotavljal visoko letno rento. Posle je zaupala strokovnjakom, sama pa se je odpravila v Evropo, iskati nove dogodivščine in avanture. Šest let je bila poročena s francoskim umetnikom Laurencom Vailom. Kljub temu, da sta imela dva otroka, zveza ni obstala. Peggy se je posvetila zbiranju umetnin in leta 1938 v Londonu ustanovila galerijo moderne umetnosti. Pred drugo svetovno vojno se je umaknila v New York, kjer je razpadel njen drugi zakon z Max Ernestom. Solomon R. Guggenheim Foundation se danes predstavlja v štirih državah: New Yorku, Benetkah, Bilbau in Abu Dabiju.

Po ogledu filma sva si bili enotni, da sta režiserka Lisa Immordino Vreeland in pisateljica Bernadine Colish odlično opravili svoje delo. Odločili sta se za dokumentarec, ker tako bogat (in obeležen) življenjepis res ne potrebuje igranja.

Predstavljen film je bil krona najinega druženja. Prediskutirali sva ga z vseh zornih kotov. Kar se pa tiče okronanih glav, sva si bili edini, da je spodnji izrek ravno pravšnji za vse dandanašnje ženske, katerim predniki niso namenili toliko bogatstva, kot ga je bila deležna Peggy.IMG_3468

Ko padeš, vstani, krono popravi, pa veselo naprej!

Leave a Reply

%d bloggers like this: