LUCCA IN PISA

Mirjana in Valentin sta svoje popotovanje nadaljevala v Lucci, mestu kjer se je rodil skladatelj Giacomo Puccini (Turandot, La Boheme in Madame Butterfly). V mestu je več stolpov, ki izvirajo iz 13. stoletja, iz časa, ko so premožne družine v Lucci gradile zvonike kot statusni simbol. Kuhinjo so si naredili nadstropje nižje od strehe stolpa, ki jim je služila kot zelenjavni vrt. Na strehi Torre Guinigi rastejo danes zimzeleni južnoevropski hrasti, ki simbolizirajo preporod in obnovo.  Druga zanimivost Lucce je v mestni knjižnici, kjer še vedno hranijo rokopis Codex Lucensis, ki je zbirka tehničnih opisov postopkov, ki so jih razni obrtniki uporabljali pri svojem delu. V delavnicah so navodila sproti zapisovali in popravljali. Na ta način so ohranili enotni videz izdelkov in imeli učbenik za vajence. V zbirki, ki jo hrani mesto Lucca, so navodila za pripravo vseh vrst barvil, vse od zlatega in srebrnega črnila, do barv za kamnite in steklene delce mozaikov in barv za usnje in tkanine.

Mirjana & Valentin
Mirjana & Valentin v Toskani

Iz Lucce sta pot nadaljevala v mesto, poznano po poševnosti, Piso. Nekoč, pred davnimi leti je iz vsem poznanega poševnega stolpa, Galileo Galilei, ki je bil rojen v Pisi, vrgel dve topovski krogli različne mase. Na ta način je dokazal, da predmeti padajo z enakim pospeškom, neodvisno od njihove mase. Študenti Univerze v Pisi, na kateri je Galileo Galilei nekoč tudi poučeval, pa so še danes zelo vraževerni. Pred diplomo nikoli ne hodijo okoli krstilnice Battistero di San Giovanni ali se vzpnejo na poševni stolp, znameniti zvonik katedrale, saj bi jim to prineslo nesrečo in nikoli ne bi diplomirali. To si privoščijo šele po diplomi.

Mirjana je o Lucci in Pisi zapisala, Valentin pa  “pofotkal” takole:

LUCCA IN OBALA  LIGURIJSKEGA MORJA

Na Residence Corniano Vacanze so naju razvajali z dobrim zajtrkom, sicer malo nenavadnim za naju … poleg standardnih salam, še sadno solato, in pa tortico … da ne govorim o božanskem kapučinu, naravnem soku. Dobro podkrepljena sva se odpravila na pot.

Lucca je mesto v krogu, obdano z obzidjem. Stolp Torre Guinigi ima na vrhu staro drevo (hrast). Hiše in cerkve so grajene na ruševinah rimskega amfiteatra.

Poraščen vrh stolpa Torre Guinigi
Poraščen vrh stolpa Torre Guinigi

Po zabavnem sprehodu po mestu, sva nadaljevala pot po navadni cesti do Ligurijskega morja. V Torre del Lago sva šla na obalo razburkanega morja … in jaz ne bi bila jaz, če si ne bi v njemu namočila vsaj noge. Tukaj so neskončne peščene in lepo urejene plaže.

Neskončne peščene plaže
Neskončne….
Lepo urejena plaža
….in lepo urejene plaže

Nazaj na najino nastanitev naju je pripeljala navigacija, saj so stranske poti zelo zapletene in brez nje ne bi našla nazaj.

Večer sva preživela na sprehodu po bližnji okolici in uživala v svetlobnih utrinkih sončnega zahoda.

Vrtnice v sončnem zahodu
Vrtnice v sončnem zahodu
S svetlobo zginevajo tudi vrtnice
S svetlobo zginevajo tudi vrtnice
Sonce je okroglo
Zemlja kroži okoli sonca

 

PISA

Medtem, ko je poševni stolp najbolj znana podoba mesta, naju je prevzel tudi Trg čudežev, katedrala, pokopališče, viteški trg, palača Caravan … skratka Pisa naju je očarala. Vse skupaj sva si predstavljala manjše in manj impozantno.

Poševnost Pise
Poševnost Pise

Tudi vožnja po čudoviti pokrajini je bila očarljiva … lahko bi se kar vozila in vozila. Nazaj grede sva zavila še v Vinci, ki je rojstni kraj Leonarda da Vincija. Najprej sva obiskala lokacijo Vincijeve domačije. Tukaj ti od lepote zastane dih … vse naokrog se raztezajo toskanski griči z nasadi oljk, kamor ti seže oko. Pokrajina je žlahtna in ni čudno, da se je tukaj rodil takšen um.

Vinci je bil rojen v lepoto
Vinci je bil rojen v lepoto

Na vrhu, 500 metrov višje od domačije, je postavljena utrdba v čast Leonardu da Vinciju, ki jo je dodobra najedel zob časa. Vse je izumrlo … pogledava skozi razpadajoče okno v notranjost in nek mladenič naju iz notranjosti pozdravi … verjetno kak boem …

Leave a Reply

%d bloggers like this: