REMEK DELO PRIRODE v filmu THE DANISH GIRL

Tokrat sem pa res v zagati, kako začeti predstavitev zgodbe o Lili Elbe. Bom poskusila s prvim vtisom: na koncu filma sem verjela, da je Mona Liza avtoportret Leonarda da Vincija. Sedaj, ko urejam vtise o filmu, pa bi dala Eddie Redmmaynu Oscarja za glavno žensko vlogo.

Skratka, gre za resnično zgodbo o priznanem danskem slikarju Einar Wegenerju, ki je bil poročen s slikarko Gerdo M.F. Gottlieb. Po naključju ga je prosila, da ji pozira kot balerina. Ta moment je  v njem sprožil žensko nrav do te mere, da ni bilo več povratka. Lili (kot je bilo ime njegovi ženski različici) jima je postavila življenje povsem na glavo.

Čez noč je Gerdina slava presegla moža Einarja, ki je, kot Lili, izgubil interes za slikarstvo. Uspela je ravno z upodabljanjem Lili. Slava ju je ponesla celo v Pariz. “Nora dvajseta”, kot imenujemo tretje desetletje prejšnjega stoletja, so Einerjevo življenje še dodatno zapletla. Tudi, če je bil oblečen kot moški, je dajal videz lezbijke. Po nekaj mesecih sta se iz Pariza vrnili v Kopenhagen: Gerda in Lili.

Še vedno sta bila v skupnem gospodinjstvu in Gerda je bila še vedno zaljubljena v Einarja, katerega ji je Lili za vedno vzela. Kljub vsem zapletom se je Lili uspela zaposliti v veleblagovnici. Bila je uspešna prodajalka na oddelku s parfumi. Njena ženska pojavnost je povsem ustrezala njeni ženski duši. Žal se njena transformacija ni končala na tej točki. Želela si je ženskih spolnih organov. S tem namenom se je odpravila na dresdensko žensko kliniko in pristala na pionirski poseg – transplantacijo organov. Dejansko se je prijavila na štiri operacije a je po tretji umrla. Ugotovili pa so, da je imela več ženskih kot moških hormonov ali kasneje poimenovani Klinefelterjev sindrom.

Umetniške vrednosti filma ne morem ocenjevati, lahko pa povem, da je Tom Hooper zelo priznan režiser. Zgodbo je razvijal z izjemno tankočutnostjo. Mene osebno je povsem prepričal, da življenje piše najboljše zgodbe.

Leave a Reply

%d bloggers like this: