OMINA KUHNA

Nikoli nisem marala statistike. Brez strahu! Vem, da statistika ni užitna – je pa povezana s hrano. Več hrane ti da boljšo statistiko. Sta v visoki in pozitivni korelaciji. Blogerji že vedo o čem govorim 😉 Za Slavo z recepti naprej!

Ko se je Slavina mlada družinica preselila v svoje gospodinjstvo je Slavica rada eksperimentirala s kuhanjem. Še posebej ob nedeljah, ko je na kosilo povabila svoje starše. Ni še pozabila, kako težko kulinarično otroštvo je imela. Grozljivo, kaj vse je kuhala njena mama in  kaj vse sta starša tudi pojedla: kostni mozeg, možgane, žabje krake, svinjske in kurje parklje, … Ker sta preživela vojne čase, sta jo podučila, da je treba vse uporabiti in porabiti. Takratni način recikliranja pač 😉
Zato se je Slavica neko nedeljo odločila, da se bo staršema oddolžila. Za kosilo je pripravila govejo juho in za glavno jed mehke sočne dunajske zrezke. Mama je uživala! Mmhmmm! Iskreno jo je pohvalila ter vprašala, katero meso je uporabila. Ker so bili Slavicini otroci še za mizo, je mami le pomežiknila, češ, da ji bo že povedala – malo kasneje. Res sta po kosilu ostali sami in Slavica je s ponosom zaupala mami malo skrivnost velike mojstrice: to so bila bikova jajca! Uboga mama! V trenutku je prebledela, se z roko prijela čez usta in stekla iz kuhinje.

Dragi bralci, če ste ostali za računalnikom in ste pripravljeni na velike izzive, delimo z vami OMINO KUHNO: Kulinarično dediščino občin Duplek, Kungota, Maribor, Pesnica in Šentilj. Napisala in uredila: Darinka Bauman

 

S klikom na spodnji link odprete knjigo v PDF obliki:

Omina kuhna

Op. Če želite, da bodo zdrobovi žličniki ravno prav trdi, jih prestrašite: BU HU HU! Šalo na stran 😉 Po petih minutah vretja jim dodajte dve kocki ledu, ugasnite štedilnik in pustite stati še pet minut. Preverjeno!

Leave a Reply

%d bloggers like this: