MIMI V MUZEJU IGRAČ

Mimi nam pošilja pozdrave iz Nemčije. Tokrat je njen prispevek napisan v predbožičnem vzdušju, diši po punču in medenjakih, govori o nostalgiji, materinski ljubezni in čarobnosti otroštva.

Sedaj smo pa že tako daleč, da se pred prazniki ne da več skriti.  Najbolj so pohiteli prodajni centri, sledila je osvetlitev ulic, postavitev tržnic in – kar  je najlepšega – prižgal se je sijaj v  otroških očeh. Predpraznični čas vedno znova prinese prijeten nemir v naš vsakdanj. Resnici na ljubo, smo ženske totalno nemirne že ves december – napisati je treba neskončen seznam obdarovancev, nakupiti ali izdelati dragocena darila, pisati voščilnice, napeči goro keksov, izbrskati najbolj originalne recepte, organizirati …

Moje stanovanje ponuja pogled na razsvetljen božič iz dveh povsem različnih zornih kotov. Ko stopim iz kuhinje na balkon, stojim nad božično tržnico, razsvetljeno do te mere, da jemlje vid. Takoj na vhodu se vrti star vrtiljak ob glasbeni spremljavi posnetih pesmi otroških zborov. Kako domiselno in prisrčno. Levo in desno so stojnice s sveže pripravljenimi kulinaričnimi dobrotami. Malo naprej sedita dve pletilji, ki predstavljata starodavno obrt ter prodajata kape, rokavice, nogavice, šale in vse, kar pozimi prav pride. Nad naslednjo uto vidim krasno izrezljan napis Lesna obrt. V vseh ozirih nam daje les pozimi svojevrstno toplino. In na sredini veselega dogajanja je uprizorjena mala gostilna s toplimi napitki, primernimi za ta čas.

Ko sem prejšnji večer stopila do šanka in naročila punč, me je stara teta v narodni noši zabodla s pogledom: »A za otroka?« V tistem trenutku je v moji glavi zmanjkalo elektrike. Tema, zadrega, spoznanje, da sem v danih razmerah brez otrok. »Ne, ne,« sem v hipu vklopila varovalko, »je lahko z alkoholom.« Med srkanjem napitka sem razmišljala, kakšne medvedke smo ženske. Kot da bi bile ustvarjene samo zaradi otrok, vzgajane za toplino doma. Očitno mi je poleg alkohola stopil v glavo tudi božič z velikim paketom nostalgije.

 

Presenetljivo, da na tržnici ni naprodaj igrač !?! Takoj sem pomislila: “Le kaj ima v tej zvezi povedati gospod Google?” Vtipkam: božični sejem, ime mesta in igrače. Neverjetno! Kako romantično!

Vstanem od računalnika in se sprehodim na drugo stran stanovanja. Na balkonu, ki vodi iz spalnice, se zagledam v mestno obzidje. Lesena polkna na srednjeveškem stolpu so široko odprta. Razsvetljeni prostori dajejo slutiti pravljično notranjost. To je muzej igrač, ki je čez zimo zaprt – razen v času božiča.

Sem že v škornjih s kapo na glavi – kot otrok, ki je odkril veliko presenečenje. V muzeju je vse polno otrok. Ob njih čepijo starši in pripovedujejo zgodbe iz svojega otroštva. V trenutku sem bila mala punčka, ki je pod jelko zagledala svojo prvo pupo. Šele sedaj vem, kako zelo je bila srečna moja mama, ko me je občudovala na tisti božični večer. V muzeju je vse polno lesenih hiš z odprto zadnjo steno, da se vidijo miniaturna stanovanja z do potankosti izdelanimi detajli.  Iz napisov je razbrati, da so razstavljene tudi igrače izpred sto let. Spomnim se, da mi je mama pripovedovala, kako se je kot mala punčka igrala s sosedovimi otroki. Njihovi starši so bili zelo premožni, lastniki takratne železarne v Štorah. Mama jih je pogosto peljala k sebi domov na domačo »košto« k toplemu ognjišču.

Ojej! Iz zadnje vitrine v muzeju srepo strmi vame Barbie doll. Perfect! Kot vedno! Na steni poleg vitrine je teksta za celo knjigo!?! To me spomni na mojega moža, ki ne da iz rok Playboya in se pretvarja, da čita članke. Vseeno potegnem iz žepa očala. Če sem že tu, mi ne bo škodilo malo izobraževanja. Poglej si ti njo, Barbie babnico! Ženska je tri leta starejša od mene! Dobro se drži. Tudi jaz, če si nataknem visoke petke, spnem lase v čop na vrhu glave, oblečem dve številki premajhno bluzico in minico in pritajim svetlobo, nič ne zaostajam! 🙂


Pravzaprav v muzeju manjka ena res dragocena pupa, ki je bila Barbina predhodnica: Lilli Puppe od Maxa Wisbrodta iz leta 1955. 🙂

Dragi bralci bloga, starši in stari starši, naj bo za konec še en babičin nasvet: Če želite svoje malčke na božični večer res presenetiti in razveseliti, jim na podstrešju (ali v kleti) pričarajte muzej igrač.

Mimi

Leave a Reply

%d bloggers like this: