NAGOVOR PROF. DR. TOMAŽA PISANSKEGA: “ZMAGALA BO RESNICA”

Uvodni nagovor na inavguraciji starega/novega rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, ki je potekala v Kopru 23. novembra 2015,  je imel prof. dr. Tomaž Pisanski, ki je letos prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pri znanstvenoraziskovalnem delu na področju diskretne matematike in njenih uporab. Ob tej priliki mu ustvarjalke in ustvarjalci bloga iskreno čestitamo za nagrado in se mu zahvaljujemo, da je dovolil objavo nagovora, ki ga navajamo v celoti.

“Spoštovani,

doletela me je velika čast, da vas pozdravim kot najstarejši senator Univerze na Primorskem. – Po pravici povedano si za ta častni položaj ne pripisujem nikakršnih zaslug.

Pred dobrimi dvanajstimi leti je Državni zbor Republike Slovenije z Odlokom o ustanovitvi Univerze na Primorskem 29. januarja 2003 ustanovil novo, tretjo državno univerzo, 17. marca istega leta pa je bila vpisana v sodni register Okrožnega sodišča v Kopru.

Kot tretji rektor tretje slovenske javne univerze po velikosti in nastanku, je pred štirimi leti zaprisegel prof. dr. Dragan Marušič, ki je svojo vizijo o slovenski univerzi ob morju kot doktor matematike in takratni prorektor ljubljanske univerze prvič predstavil na srečanju Zelenih Kopra februarja leta 1990. Tedaj je dejal: “Z drugačnostjo, posebnim geografskim, kulturnim in etničnim prostorom v Istri, kjer se prepletajo različne kulture, jeziki, tradicije, kjer ni enonacionalne izključenosti, bi lahko bila Univerza na Obali ena redkih na svetu.”

Ob svojem nastanku je Univerza na Primorskem imela 7 članic, dandanes jih s pridruženima članicama šteje 13. V študijskem letu 2003/04 je imela 12 študijskih programov, v tem študijskem letu pa se jih izvaja že 74. V prvem letu delovanja univerze (2003) je na treh članicah diplomiralo skupno 254 diplomantov, v letu 2015 pa je do današnjega dne diplomiralo 942 diplomantov. V študijskem letu 2003/04 je bilo vpisanih 4.665, v študijskem letu 2015/16 pa 5.344 študentov.  Na Univerzi na Primorskem se je od leta 2004 do leta 2015 povečalo tudi število zaposlenih, in sicer s 443 na 724, s čimer se Univerza na Primorskem uvršča med največje zaposlovalce v Obalno-kraški regiji.

Dovolite mi, da za konec po vsem, kar so mi pripravili, povem še eno svojo misel. Za prihodnost Univerze na Primorskem me ni strah. S poštenim, trdim delom in strpnostjo smo složni sposobni rešiti tudi najtežje probleme in dosegati vrhunske rezultate. Še najtežje bo preokreniti negativen vtis o naši univerzi, ki ga žal v javnost projecirajo nekateri novinarji nekaterih medijev.

Ob tem vodstvu me tudi tega ni strah. Verjemite mi, na koncu bo zmagala resnica!”

Avtor fotografij: Alen Ježovnik

Leave a Reply

%d bloggers like this: