Z MARTINOM JE “PRIŠO” PUBEC

V življenju stremimo za tem, da počnemo stvari tako kot je prav, v pravem vrstnem redu in seveda s hvaležnostjo. Hvaležni smo, da se zbudimo v nov dan, da smo zdravi, da imamo družino, prijatelje, da smo sploh lahko spoznali ta svet. Ob godu svetega Martina, v času, ko je celotna letina pod streho, uskladiščena, v trdi ali tekoči obliki, skuhana, posušena, zamrznjena, stisnjena, predelana ali nepredelana, pa smo hvaležni za vse darove zemlje, ki so nam bili podarjeni. In na ta dan se je treba za njih obilno zahvaliti. Tudi za vinsko letino, ki s spremembo mošta v vino sploh nastane. Šele po zahvali za letino lahko vstopimo v adventno obdobje, čas priprave na božič, na ponovni pričetek poti, imenovane leto.

Za vinsko letino se zahvali z blagoslovom vina. Blagoslovom in ne krstom, ker je v Sloveniji to včasih veljalo za zelo nehvalevredno, lahko rečemo goljufivo dejanje gostilničarjev, ki so vinu dodajali vodo in si na ta način povečevali zaslužek. Mogoče so si z imenom “ krstiti vino” ob takem nečednem dejanju olajšali vest. Kdo bi vedel.

V Kovači vasi pri Slovenski Bistrici je ogromna klet, v lasti Vinka Kropca in njegovega podjetja Vila Platana. Klet je ogromna iz dveh razlogov. Prvi je lastnikovo ime, saj lahko v skladu s slovenskim pregovorom: “ Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti, “ za obilno letino poskrbi kar sam. Na svoj dan pač poskrbi za pravo vreme, kar mu ni težko, saj njegovo ime pomeni zmagovalec. Drugi razlog je vsakoletno martinovanje, na katerem z obiskom v ogromnem številu tudi izrazimo ogromno hvaležnost. In vsa ta energija se mora nekje poznati.

In vsa ta energija se mora nekje poznati

Pri nas torej velja, da se mlado vino naredi 11. novembra. V Franciji nastane kak teden kasneje, vsako leto na tretji četrtek v novembru. Takrat pride v trgovine najbolj slavno mlado vino Beaujolais, ki je blede barve, sadno, lahko in pitno. Francoski Beaujolais je slovenski Pubec.

Štajerska beseda za dečka, fanta je dobila nov pomen. Postala je ime za štajerska mlada vina. Ker pubec je seveda Štajerc. Ne samo da nastanejo prej, štajerska mlada vina imajo vsaj take lastnosti kot iz gamaya pridelana francoska: poudarjeno svežino, sadnost in pitnost. Za razliko od rdečega Beaujolaisa je Pubec beli. Vinkotova klet pa je ena izmed sedemindvajsetih kleti, v katere je včeraj prišel z Martinom tudi Pubec. Z rumenim metuljčkom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s