Quadrilatero della moda

Dobrih 40 let je odkar sta v Milanu začela ustvarjati Giani Versace in Giorgo Armani modo, ki je veljala za bolj praktično in elegantno od zelo formalne in drage mode, ki je prihajala iz Firenc, ki so takrat veljale za modno prestolnico. Milanska moda je začela postajati popularnejša od firenške in pariške. Modne hiše in trgovine so začele v centru Milana rasti kot gobe po dežju. Nastala je četrt visoke mode, ki jo Italijani poenostavljeno imenujejo Quadrilatero della moda (modni štirikotnik), ki je v bistvu večkotnik, sestavljen iz, skoraj bi rekla, neuglednih ulic, kjer domujejo trgovine visoke mode.

Ulice so v glavnem ozke, enosmerne, ob cesti so parkirani prestižni avtomobili. Včasih naletiš na gručo novinarjev, ki se stoje gnetejo pred trgovino in čakajo, da bo znana oseba, ki je v trgovini končala z nakupi in bo prišla ven, da bodo ujeli kakšno fotografijo, če bo sreča pa tudi dobili  kakšno izjavo.

Če se sprehodiš po modnem štirikotnikom in si ogledaš izložbe, lahko brez težav opišeš vse modne trende sezone, najbolj modne materiale in barve, kombinacije in “must have” izdelke sezone. Tako podkovan se z lahkoto znajdeš v še širši ponudbi na Corsu Vittorio Emanuele II, kjer se po desetinskih cenah najdejo zelo podobni izdelki. Postavlja se mi vprašanje, kdo v bistvu  narekuje modne trende? Veliki modni oblikovalci, katerim sledijo oblikovalci množičnih trgovcev v tekstilni industriji kot so Zara in H&M? Je kdaj tudi obratno?

Vsekakor si je mesto Milano v zadnjih štiridesetih letih prislužilo ime modne prestolnice sveta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s