SVATI FOTOGRAFIRAJO

Poroka je nepozaben dogodek ne le za nevesto in ženina, ampak tudi za svate. Ti si pogosto želijo posneti fotografije za spomin na lep dogodek, saj ne morejo vselej pričakovati, da si bosta ženin in nevesta naredila dodaten strošek z razvijanjem fotografij uradnega fotografa za vse svate. Pa tudi posebno veselje za svate je, če lahko sami ujamejo s fotoaparatom ali telefonom kak neprecenljiv trenutek s poroke ali priprave nanjo. Ko sem Mateja in Izidorja iz studia FOTO NAREKS v Slovenskih Konjicah prosila za pomoč pri sestavljanju tega prispevka, je bil njun prvi in povsem jasen odgovor (čeprav nista bila skupaj) enak: »Svatje naj ne slikajo.« A se nisem pustila odgnati. Sama nikoli nisem bila uradna fotografinja, povabljena na poroko pa sem že bila in tudi brez fotoaparata skorajda ne grem od doma, še najmanj na kakšen pomemben dogodek. Zato sem ju spodbudila, da se vživita v vlogo svatov s fotoaparatom in skupaj smo sestavili nekaj predlogov zanje oziroma za Vas – če vas je osrečilo povabilo na poroko. 🙂

Pozanimajte se pri nevesti in ženinu, če dovolita, da fotografirate na njuni poroki. Nekateri pari sami vnaprej sporočijo, da so fotoaparati in telefoni svatov na poroki nezaželjeni ali celo prepovedani.

Osebe, ki so nevesti in ženinu najbližje (priči, družice, starši, otroci ipd.) naj ne fotografirajo na poroki, ker v tem primeru same ne bodo na fotografijah, ki jih bo naredil uradni fotograf poroke, kar pa mladoporočencema gotovo ne bi bilo všeč.

Fotografije, ki jih boste posneli kot svatje, bodo nevesti in ženinu v veliko veselje, če bodo posnete takrat, ko uradni fotograf ne bo prisoten (npr. ko bodoča nevesta in ženin vabita na poroko, pri izbiranju nevestine obleke, odpiranju poročnih daril, na kosilu s sorodniki po poroki ipd.).

Bodite pozorni na to, da ne boste tako blizu neveste in ženina, da bi uradni fotograf ne mogel posneti fotografije para brez vas s fotoaparatom v rokah.

Pomembno je, da na skupinskem posnetku, na katerem naj bi bila ženin in nevesta in vsi svatje, ne manjkate zaradi tega, ker bi tudi vi radi fotografirali skupino. Če ste bili povabljeni na poroko, ste paru dragi, zato ne bosta vesela, če vas na skupinski fotografiji ne bo (pa čeprav se še tako neradi fotografirate. 🙂

Ne zadovoljite se samo s tem, da ste na skupinskem posnetku para z vsemi svati. Fotografirajte se tudi sami s parom ali pa se s parom sama fotografira npr. vaša družina ali vse družice ali najožje sorodstvo.

Če želite narediti skupinski posnetek (npr. določene družine na poroki), se postavite blizu fotografa, da ne bodo nekatere osebe na sliki gledale v vaš, druge pa v fotografov objektiv. Še bolj nerodno je, če se celo postavijo s telesom nekatere proti vam, druge proti fotografu. Lahko pa jih celo opozorite, naj vsi gledajo uradnega fotografa in morda šele nato, ko on dokonča delo, pogledajo še v objektiv vašega fotoaparata.

Na vaših fotografijah naj bodo osebe dobro vidne, naj ne bodo premajhne (ne slikajte s prevelike razdalje). Ni lepo, če rob slike prepreči, da bi bila oseba vidna v celoti. Prav tako se izogibajte slikanju oseb s hrbtne strani.

Če uživate v fotografiranju, se osredotočite na osebe in stvari, na katere je uradni fotograf manj pozoren. Fotografirate lahko starše ali otroke med obredom, kolono avtomobilov, zehajočega kužka pred cerkvijo in podrobnosti, kot so baloni, čipka na nevestini obleki, cvet na praznično pogrnjeni mizi, avto svata, ki je vedno umazan, tokrat pa se kar blešči v večernem soncu in podobno.

S fotografijami poskušajte povedati zgodbo ali več manjših.

Ker na poroki ne boste obremenjeni s tem, da morajo vse fotografije uspeti in da ne smete zamuditi nobenega trenutka, se lahko poigrate s fotografijami, ki zahtevajo več časa (npr. slikate torto pri naravni osvetlitvi ali ples pod zasenčenimi lučmi).

Uradni fotograf poroke bo verjetno za svoje delo prejel plačilo, zato mora odgovorno opraviti svoje delo. Ne motite ga pri tem. Neprimerne komentarje na račun njega ali njegovega dela raje zadržite zase. Tudi ženin in nevesta bosta vesela, če boste upoštevali njegova navodila (npr. postavite se bolj desno ali levo), saj bosta le z vašim sodelovanjem imela lepe fotografije.

Bodite pozorni na to, da z bliskavico svojega fotoaparata ne boste motili svetlobe, ki jo mora posneti uradni fotograf.

Uradni fotografi morda snemajo tudi film in ne le fotografij. V tem primeru bodite pozorni na zvočne efekte svojega fotoaparata ali telefona. Ni prijetno, če le-ti na video posnetku preglasijo besede duhovnika ali uradnika, ki vodi civilni obred.

Obstaja poseben bonton za obnašanje v cerkvi, posebej za fotografiranje. Sprehajanje po cerkvi med obredom ni zaželjeno. Na to, da ni primerno z bliskavico in zvočnimi efekti sprožilcev motiti obreda, smo že opozorili. Tudi preveč približati se ne smete središču dogodka. Zgodilo se je že, da je duhovnik prekinil obred, ker so ga fotografi pri njegovem delu preveč motili. To je precej uničilo razpoloženje tudi nevesti in ženinu.

Obvezno se pozanimajte pri nevesti in ženinu, če dovolita, da najboljše fotografije (nujno ne vseh!) objavite na spletnih straneh. Njuno željo dosledno upoštevajte, saj si ne želite, da bi se po objavi fotografij prekinilo prijateljstvo. Večina parov si ne želi objave na spletnih straneh, kaj šele, da bi njihove fotografije prodali reviji ali časopisu.

Če na poroki slikate le »selfije« s telefonom in te objavite na spletnih straneh, bodite pozorni na to, da na teh fotografijah ne bo drugih oseb, ki ne potrdijo objave, ali da s »selfijem« ne izdate lokacije poroke, ker nekateri pari tega ne želijo.

Če ste fotografirali, saj ste za to dobili dovoljenje od neveste in ženina ali sta vas celo prosila, da fotografirate, ne pozabite čimprej fotografij pregledati, izločiti manj kakovostne, lepe fotografije pa podariti mladoporočencema. Velikokrat svatje veliko fotografirajo, potem pa se posnetki »pozabijo« na spominskih karticah v fotoaparatih ali največ na računalniku.

Morda predlagate nevesti in ženinu, da organizirata, da bodo po poroki lahko svatje sami kupili fotografije s poroke pri uradnemu fotografu, na poroki pa se vam ne bo treba obremenjevati z bojaznijo, da vam ne bo ostal noben fotografski spomin na lep dogodek. Uživali boste lahko v vonjih, zvokih, dotikih in čustvih, ki jih ne more posneti noben fotoaparat.

NEPOZABNO LEPO POROKO VAM ŽELIMO!

Fotografije za prispevek je posnel Izidor.

Leave a Reply

%d bloggers like this: