KAJ KUPITI ZA POROČNO DARILO?

JUHUHU, na poroko grem!…ups, ampak kaj kupiti za poročno darilo?

Seveda sem takoj povprašala strička Googlea kaj misli o tem. In našla enaka ponavljajoča se pravila v šestih točkah na ameriških straneh, ki so jih v glavnem  povzeli tudi na vseh slovenskih. Razmišljam koliko v Sloveniji veljajo? In zaprosila sem pričo in družice, da mi pomagajo pri mojem razmišljanju.

1. Nakup iz poročnega seznama. 98% ameriških ženinov in nevest sestavi vsaj en seznam daril v obliki knjige želja v katerem izmed trgovskih centrov ali pa ga objavita na spletu . Tako dobita stvari, ki jih še nimata in ki si jih zares želita. Svatje si tako ne belijo glave, kaj kupiti. Prav tako ne pride do podvajanja daril. Mnogi trgovci so na tak način naredili nakupovanje bolj priročno, saj omogočajo gostom dostop do seznama tudi na spletu. Kdor pa želi, se lahko  odpravi v trgovino osebno.

SNEŽANA: Slišala sem že, da imajo trgovci v Sloveniji knjige želja, da bi imeli mladoporočenci svoje spletne strani pa še nisem zasledila. Kako potekajo te stvari pri nas?

KATJA: Knjiga želja, kot priročnik svatom kaj kupiti, se mi ne zdi slaba ideja, vendar mislim, da pri nas še ni tako razširjena. Se mi zdi praktična, predvsem za svate, ki so brez idej, pa še mladoporočenca sta zadovoljna s prejetim darilom.

URŠKA: Sama do zdaj še nisem bila povabljena na poroko, katere par bi imel knjigo želja za povabljene. Res je, da bi najverjetneje marsikomu bila v veliko pomoč, sploh tistim, ki si z mladoporočencema niso tako zelo blizu in ne vedo kakšne so njune želje.

MAŠA: Vsekakor je najlažje izbrati darilo iz seznama; imaš manj dela z beljenjem glave kaj kupiti, ob vsem tem pa še mladoporočenca dobita nekaj kar si resnično želita ali potrebujeta.

TINA: Prav tako sem tudi jaz že slišala za podobne knjige. Ideja se mi ne zdi slaba, v kolikor si mladoporočenca želita kaj določenega. V nasprotnem primeru vidim to bolj kot še eno priložnost za dodaten zaslužek izbranih trgovcev.

2. Kuhinja, zabava, posteljnina, predmeti za kopalnico. Te stvari so vedno nujno potrebne in jih ni nikoli dovolj, zato če nimate idej, ciljajte na ta področja. Denimo lepa, luksuzna posteljnina je vedno potrebna: komplet glamuroznih rjuh pride tako ali drugače prav, lahko izberete kakšno lepo pastelno fantazijo, morda celo svilene rjuhe ali pa lepo patchwork odejo, ki je v vsakem domu prijeten dodatek (ne le v spalnici, temveč tudi v dnevni sobi). Danes vsi želijo biti kuharji in gurmani, zato bodo tudi stvari, ki so povezane s hrano, dobrodošle: barbecue, komplet posod, nožev, sodobna plošča za meso in podobno. Seveda lahko razmislite tudi o darilu, ki je nekoliko bolj razvedrilno, denimo komplet dvd-jev z najljubšo nadaljevanko, zbirka filmov Audrey Hepburn ali kaj podobnega.

SNEŽANA: Ta barbecue in zbirka filmov se mi zdi kar preveč ameriška. Kaj se zdi vam, slovenskim dekletom, ki ste vse godne za ženitev?

KATJA: Mislim, da so te splošne smernice pri izbiri daril kar primerne, če ob tem upoštevaš še lastnosti para in njune navade in razvade. Set nožev, posteljnina, razni gospodinjski pripomočki in podobno se mi zdijo lepo darilo, potruditi se moramo le, da izberemo pravi stil in barve, kar pa ni težko, saj naj bi par dobro poznali.

URŠKA: Včasih je bilo v navadi podariti set kuhinjskega pribora, porcelan, posteljnino,…tega danes najverjetneje ne bomo doživeli. Sama ponudba je neverjetno velika, predvsem pa je težko vedeti kakšen okus imata, oz. kakšen stil je všeč paru. Ali pa, da morebiti vse to že imata?! Prav zaradi tega je danes vse bolj priljubljeno darilo “kuverta”.:)

MAŠA: Ker se v meni skriva ena mala umetniška dušica, najraje podarjam darila, ki jih naredim sama. Sploh prijateljem, ki vem, da jim to nekaj pomeni. V darilo vložiš svoj čas, ideje in na koncu dobiš lep unikaten izdelek, ki je lahko vreden več kot pa svilena posteljnina.

TINA: Vsa omenjene ideje za darila bodo verjetno ostale »klasika« še dolgo. Pomembno se mi zdi predvsem, da so taka darila izbrana »skrbno«- z mislijo na to, kaj je všeč mladoporočencema.

3. Ne porabite manj kot 50$ . Vedno potrošimo toliko, kot mislimo, da moramo na podlagi odnosa, ki ga imamo s parom: če smo daljni sorodniki od 50$ do 75$; če smo prijatelji ali sorodniki od 100$ do 150$ ; če smo sestre, bratje, starši ali zelo dobri prijatelji od 150$ do 200$

SNEŽANA: Če preračunamo dolarje v evre, ali se nam zdijo te številke primerne za Slovenijo?

KATJA: Glede vrednosti darila sem mnenja, da se je potrebno držati predvsem svojih finančnih zmožnosti in da so tu smernice koliko zapraviti nesmiselne. Če lahko, je vsekakor lepo, da nismo stiskaški, saj je poroka enkratni dogodek in z lepim darilom izkažemo tudi svojo naklonjenost.

URŠKA: Velikokrat sem slišala, da se mora podariti vsaj 50€ in navzgor. ( na osebo seveda). Je pa po mojem mnenju pomembno, da se zraven tega podari tudi nekaj bolj osebnega, nekaj simboličnega, da ni samo lepo aranžirana kuverta, ampak ima samo darilo nek dodaten pomen.

MAŠANajbolj primerno se mi zdi, da se podarja darila po svojih zmožnostih. Ne moreš pričakovati, da boš od nekoga, ki včasih že sebe komaj preskrbuje prejel darilo enake vrednosti kot nekdo, ki se mu v denarnici ne bo poznalo tistih 100 ali 200€ manj. Velja pa neko prepričanje, da bi naj z darilom (ali kuvertico) pokril vsaj svoj del stroškov, ki jih imata mladoporočenca na osebo.

TINA: »Vrednost« daril je velikokrat ena izmed iztočnic, ki nas orientira k temu, kaj kupiti. Mislim, da je ta vrednost darila veliko bolj kot od cene, odvisna predvsem od njegovega dejanskega pomena.

4. Skupno darilo. Mladoporočenci pravijo, da so najlepša darila tista, ki jih nabavijo prijatelji skupaj, saj se ponavadi odločijo za luksuzne predmete, ki si jih par ne bi nikoli privoščil. Idealna zamisel je zbrati toliko denarja, da lahko kupimo nekaj res sanjskega, kot je denimo poročno potovanje; če pa so zneski previsoki, lahko vsaj prispevamo in tudi to bo zelo dobrodošlo.

SNEŽANA: Se mi zdi, da se tudi v Sloveniji dokaj pogosto odločajo za to varianto.

KATJA: Skupna darila svatov se mi zdijo dobra ideja, sem pa mnenja, da smo v zadnjem času glede daril postali kar praktični in se pogosto podari denar, ki ga potem mladoporočenca namenita za kar želita.

MAŠA: Skupna darila se mi zdijo super. Zbere se denar in podari se lahko nekaj bolj konkretnega kot pa blender za smoothie ali pa se prispeva za medene tedne, če jih morata kriti sama.

TINA: Skupno darilo je vsekakor ena izmed idej, ki je dobrodošla tako na strani svatov kot na strani mladoporočencev.  Podpiram! ☺

5. Darilo kupite največ po dveh mesecih. Če zamudite ta rok, je preprosto prepozno. Seveda danes marsikaj kupujemo na internetu in včasih traja celo večnost, da paket prispe domov, zato imate dober izgovor, a vseeno je dobro, da niste prepozni.

SNEŽANA: Mislim, da v Sloveniji vsi svatje poskrbijo za darilo že do samega dogodka in nimamo navade izročati daril po poroki. Se motim?

KATJA: Kakšna je praksa glede podarjanja daril, pa res ne vem. Predvidevam, da se večina daril pokloni pred poročnim dnem.

MAŠA: Mislim, da se pri nas kaj takšnega ne prakticira, ampak se vsa darila podarijo v roku tedna pred ali po poroki. Je pa pri nas vsekakor bolj v navadi darilo podariti na samem dogodku pred ali po obredu.

TINA: Osebno ne poznam »bontona« predaje daril, se mi pa zdi, da je z vsakim dnem po poroki to manj zaželjeno.

6. Poročnega darila za mladoporočenca ne nosimo s seboj na obred. Veliko bolje je, da ga kakšen dan prej pošljemo z ustrezno pošiljko, da se mu lahko bodoča mladoporočenca v miru posvetita. Poroka je njun poseben trenutek, ki ga vsekakor ne bosta namenila odvijanju daril. V primeru, da do poroke iz nekaterih razlogov ne pride, bonton veleva, da nesojeni par darila vrne.

SNEŽANA: To zadnje ameriško pravilo se mi zdi zelo smiselno, čeprav se verjetno v glavnem ne upošteva. Družice naj bi imele tudi vlogo pri prevzemanju daril. Kaj pravite o tem?

KATJA: Mislim pa, da ni nič narobe, če damo darilo kasneje, po poroki. Mladoporočenca (predvsem nevesta) imata pred poroko že tako dovolj drugih obveznosti, skrbi in stresa. Ko je vsega konec, pa lahko v miru odpirata darila.

URŠKA: Darila se pri nas po navadi izročijo na dan poroke, vendar pred obredom, da se lahko pustijo doma, na varnem in ni dodatnih skrbi. Najverjetneje se zgodi, da želi kdo izročiti darilo po obredu. Da pa ni dodatnih skrbi glede prenosa le teh, smo tukaj družice, ki poskušamo čimbolj razbremeniti novopečena ženina in nevesto,…da si lahko poročni dan zapomnita kot najlepši dan v življenju.

MAŠA: Do zdaj so na vseh porokah na katerih sem bila, imeli takšno prakso, da so se darila podarila po obredu. Če so darila nekoliko večja jih je bolje podariti kak dan prej ali kasneje, da mladoporočenca nimata težav s tem kako darilo spraviti v avto in domov. Da bi naj darila prevzemale družice slišim prvič, so pa vsekakor ob nevesti zato, da ji pomagajo (in izgledajo lepo 🙂 ).

TINAČas  predaje daril je navadno že vnaprej »določen«. Prejem darila na dan poroke se mi zdi »del obreda«, ki sodi na dan poroke, možnost, da se darilo izroči že prej, pa vsekakor olajša marsikaj.

Strnemo lahko v naslednje, slovensko zabeljene točke:

1. Izbira poročnega darila naj bo v prvi vrsti VESEL dogodek. Pri izbiri naj vas vodi želja, da  z darilom osrečite obdarovanca, s tem pa seveda tudi sebe, darovalca.

2. Najprej določite KOLIKO ste pripravljeni za poročno darilo dati. Pri tem poslušajte vaš notranji občutek.

3. Ko ste določili koliko, se odločite ali naj bo to v denarju ali v  stvari. Če se vam zdi, da ste človek tiste vrste, ki ne more uresničiti prve točke, se odločite za DENAR. V Sloveniji je verjetno to prevladujoča izbira.

4. Če ste se odločili za STVAR razmislite ali boste podarili stvar kolektivno ( se dogovorili z ostalimi svati o nakupu kakšnega večjega skupnega darila) ali za samostojno darilo. Naslednja potrebna odločitev je med stvarjo za skupno rabo mladoporočencev ( npr. kovček za skupna potovanja) ali storitev v obliki bona ( npr. izlet v Benetke).

5. Kakršnokoli darilo ste izbrali, ga ustrezno zapakirajte, beri aranžirajte. Obvezno dodajte ČESTITKO, v katero zapišite vse kar vam narekuje srce.

6. Darilo diskretno oddajte na poročni dan in ne pričakujte, da ga bosta mladoporočenca še isti dan odprla. Naslednji dan pa boste začutili, kdaj sta odprla vaše in se RAZVESELILA iskrenih želja, ki ste jih zapisali po nareku srca v čestitko.

1 thoughts on “KAJ KUPITI ZA POROČNO DARILO?

  1. Zlatka 31/07/2015 / 19:47

    Super! Hvala za nasvete. Nikoli ne veš, kdaj ti pridejo prav!

    Všeč mi je

Leave a Reply