DELO IN LJUBEZEN – 2. del

V prvem delu pogovora sva se z Blanko Mernik pogovarjali predvsem o njenem delu. Predstavljam vam drugi del pogovora, ki bi ga lahko imenovala »ljubezen«, saj sva govorili o njeni družini, čeprav je pri Blanki delo tesno povezano z družino, družina pa z delom. Oboje pa ima neizmerno rada. Spoštujem njeno iskrenost, bogata spoznanja, ki jih je na osnovi izkušenj pridobila o vzgoji otrok, in sočutnost.

Verjetno je tako kot pri vodenju gostilne tudi pri vodenju tako številne družine, kot jo imaš, potrebna velika mera spretnosti in organiziranosti. Kako ste organizirani, da opravite vse naloge, ki jih morate in želite: jutranje vstajanje, urejanje za vrtec, šolo in službo, pisanje domačih nalog, nakupi oblačil in hrane, gospodinjstvo, zabava?

Obstaja določen vrstni red pri vstajanju glede na obveznosti, ki jih imamo. Vemo, kdo koga kam pelje (npr. Žan Zalo v gimnazijo, jaz Leni in Julijana v šolo oz. vrtec). Razen Julijana se otroci bolj ali manj uredijo sami. Julijan težko vstane, rad bi še spal, zato mu pomagam tako pri prebujanju kot oblačenju. Včasih se odločim, da bom vztrajnejša pri zahtevi, da je treba biti zvečer ob osmih v postelji, pa svojo odločitev hitro opustim. Nekatere mame v vrtcu povedo, kako so njihovi otroci samostojni, pri nas je pač drugače. 🙂 Se bo marsikaj spremenilo naslednje šolsko leto, ko bo Julijan prvošolec. Popoldan bom morala več časa preživeti z njim, da bo opravil vse za šolo. Te spremembe me malce skrbijo. Sicer pa vsi otroci pospravijo svoje sobe in sodelujejo pri gospodinjskih delih. Skupaj se tudi poveselimo na družinskih praznovanjih.

Kako poskrbiš, da se nobeden od članov družine ne čuti prikrajšanega za tvojo pozornost in skrb? Med sorojenci je lahko prisotna tudi ljubosumnost.

Res je. Včasih me vsi naenkrat kličejo in hočejo biti z mano. Ko je prehudo in so že preglasni, se umaknem v sobo, da sem malce sama, večinoma pa se trudim, da se vsakemu posebej posvetim. Najbolj so srečni, ko sem vsaj deset minut z vsakim posebej v njihovih sobah. Vsak rad kaj pove samo meni. Najbolj si zna vzeti »svoj trenutek« Julijan. Tudi če se pogovarjam z drugimi, mi zleze v naročje in druge preglasi. Če ga zaradi tega okaramo, ga to ne prizadene. Leni je starejša in zato že težje prenese kritiko. Dobro jih poznam in jim poskušam ugoditi. Včasih pa to ni mogoče. Mi očitajo, da komaj sem prišla iz gostilne, že likam, delam s papirji in podobno. Jim povem, da me imajo vedno, ko me potrebujejo. Takrat pustim vse druge obveznosti in se jim posvetim. Nimam pa časa, da bi z njimi gledala risanke, včasih pa tudi to počnem.

Ali je z več otroki tudi več skrbi?

Ja, saj nočem, da bi na starejše otroke prenesla svoje obveznosti do mlajših otrok. To bi se mi zdelo krivično. Poleg tega so otroci močno navezani name in na Branka. Nimajo želje, da bi sami kam šli ali bili sami doma. Zala mi reče, da se imajo z nami najlepše.

To je znak, da se doma dobro počutijo, kar je zelo pozitivno. Se bodo v večji meri osamosvojili, ko bo za to čas in ko bodo čutili potrebo po tem.

Otroci gotovo imajo vsak svoje potrebe, zato sklepam, da so občasna nesoglasja med njimi prisotna. Kako se odzivaš nanje?

Močno ne posegam v njihove spore, saj niso grobi eden do drugega. Sicer ne dovolim, da bi grdo govorili ali povzdigovali glas. Vedo, da jaz njih spoštujem (jih nikoli ne zmerjam), in želim, da tudi oni spoštujejo naju z Brankom ter eden drugega. Večinoma sem torej ob njihovih sporih tiho, včasih pa potegnem z enim, drugič z drugim. Morda sem kdaj krivična, ker starejše otroke prosim, naj Julijanu popustijo, češ, saj bo hitro zrasel in takrat bo vse bolje razumel.

Koliko enotno vzgojo imata z Brankom?

Imava. O marsičem se pogovoriva. Je pa Branko do otrok še bolj popustljiv kot sem sama. Morda je le do Zale bolj zaščitniški, saj je v občutljivih letih in se boji zanjo. Otroci ga veliko kličejo po telefonu, ko je službeno odsoten. Prinaša jim igračke, čeprav jih toliko ne potrebujejo. Otroci ga imajo radi in komaj čakajo, da se vrne domov.

Imaš kakšna posebna pričakovanja in želje v zvezi z otroki?

Želim, da bi bili zdravi, da bi odrasli v samostojne osebnosti, delali to, kar bi jih veselilo, v tem primeru bodo tudi uspešni. Sicer pa z otroki vse delim: kar je moje je tudi njihovo. Lahko je to šminka, hrana, avto … So del mene in če bi jim kaj prepovedala, bi bilo isto, kot da bi prepovedala sama sebi. Ali se lahko Žan vozi z mojim avtom? Si mislim, seveda se lahko, kdo pa se bo vozil z njim, če ne moj sin. Povsem zavedam se, da si otroke ne morem večno prisvajati. Jih imam samo za nekaj časa »na izposojo«. 🙂

Misliš, da vzgajaš otroke tako, kot si bila sama vzgojena od svojih staršev?

Verjetno je kakšen vzorec, ki se ponavlja, ampak večinoma otroke vzgajam drugače. Imela sem strožjo vzgojo. Nisem se toliko pogovarjala s starši kot se moji otroci z mano. Želim, da si vse povemo. Res pa je, da je včasih težko biti tiho, ko slišiš kaj takega, kar ti ni všeč. A če bi ob vsaki besedi »vzrojila«, mi ne bi več zaupali. Ampak odkritost mi veliko pomeni. Na primer, moje stekleničke s parfumi so bile precej bolj prazne, kot bi glede na mojo porabo morale biti. Zjutraj sem večkrat opazila, da Leni lepo diši, a nisem nič rekla. Potem pa sem nekega dne le vprašala, kdo prazni moje stekleničke, da so celo tiste, ki so v škatlicah, čisto prazne. Pa se je Leni oglasila, da tiste pa še niso povsem prazne. Vsi smo se nasmejali, jaz pa sem ji rekla, da pred mano ni treba ničesar skrivati, a da ji bom kupila parfume, ki bodo bolj primerni zanjo. Tudi sicer sem nežne in romantične narave in se to pri vzgoji pozna. Tudi Branko je tak, tako se otroci radi stisnejo k nama, da se pocartamo. To takrat, ko sem bila jaz majhna, ni bilo tako pogosto.

Si preštela, koliko članov šteje vaša rodbina, ko se srečate vsi in vse štiri generacije? Jaz sem vas preštela dvajset. Kaj otroci pridobijo, če imajo stalne stike z brati in sestrami, sestričnami in bratranci, tetami in strici, babicami in dedki?

Mislim, da se zavedajo, da imajo še nekoga poleg staršev, ki jih ima rad. Še nekoga lahko pokličejo, če jim je hudo. Na primer, neko nedeljo sta bila Julijan in Leni sama doma, ker smo bili ostali v gostilni zaradi nekih poznih gostov. Poklicala sta starega ata in sta bila zelo srečna, da je bil z njima. Ni bilo treba, da bi jima stregel, samo da jima je rekel kakšno toplo besedo in bil v bližini. Sicer pa ni možno vedeti, kakšen odnos bodo imeli, ko bodo našli svoje partnerje, živeli ločeno. Upam pa, da bodo z nama z Brankom obdržali dober odnos. Jima pa ničesar ne vsiljujeva, niti vere, čeprav praznujemo kršanske praznike, saj jih imamo vsi radi. V prihodnosti se bodo pa sami odločali.

Kdaj ob vodenju gostilne in skrbi za družino najdeš čas zase? Kaj takrat najraje počneš?

Najraje čitam. Žal, mi to uspeva samo ponoči.

Katera literatura te najbolj pritegne?

Rada imam romane, kriminalne zgodbe, prebiram kuhinjske recepte. Včasih dobim na osnovi njih idejo za lastno ustvarjanje v kuhinji.

Bereš tudi o vzgoji?

Tudi. Zanimivo, najbolj intenzivno sem začela brati tovrstne knjige šele pri tretjem otroku. 🙂 Ko je bila Leni stara 3 ali 4 leta, je bila trmasta in spraševala sem se, ali so za to krive moje napake pri vzgoji. Iz knjižnice sem si prinesla kup knjig o vzgoji, a v njih nisem našla nobenih koristnih napotkov. Prebrala sem nasvet, naj se v trgovini tudi sama vržem na tla, da bo otrok videl, kako je to neprimerno, in ne bo več sitnaril za stvari, ki jih ne more dobiti. Ampak jaz tega ne bi mogla. Večkrat sem ji rekla, naj pogleda, kako se obnašajo v trgovini drugi otroci, ampak tudi to ni pomagalo. Enostavno je morala prerasti obdobje trme tako kot vsi otroci. Sem se takrat bala, kako jo bodo v vrtcu in nato v šoli sprejemali vrstniki. Bojazen pa je bila povsem odveč. Ni niti sitna, niti jokava, ampak prav nasprotno. Ima karizmo, posluh za pravico, pomaga otrokom, ki se težje učijo (vedno sem rekla tako Zali kot Leni, saj se dobro učita, naj pomagata sošolcem in sošolkam, ki imajo v šoli težave), zato ji vrstniki sledijo in je med njimi priljubljena. Zala je bila kot deklica bolj umirjena in zadržana. Dobri pa sta obe – morda po meni. Jaz »pred otroki kar padem«. 🙂 Če bi mi nekdo pripeljal pred vrata 10 afriških otrok, bi jih kar posvojila, tako zelo se mi smilijo, saj niso nič krivi, da živijo v tako slabih razmerah. Ko je Leni obiskovala tretji razred, so me učitelji vprašali, če dovolim, da sedi s sošolcem tuje narodnosti, saj se jim zdi najbolj primerna za to. Sem rekla, da lahko, dokler se Leni s tem strinja in se ob sošolcu dobro počuti. Pa ni bilo nobenih težav, saj je znala reševati konflikte, večinoma pa sta se s sošolcem dobro razumela.

Ti je Leni podobna?

Se ti zdi? Ne, no morda zdaj, ko sem starejša. Ko sem bila majhna, si nisem upala ničesar reči. Sem ponosna na vsakega svojega otroka posebej. So si pa različni.

Vedno si lepo urejena: elegantno, ko si kam povabljena, udobno, ko si ti gostiteljica. Gotovo te zanima moda, lep in urejen videz?

Ja, zelo. Rada sem urejena, zanimam se za modo. Skupaj z Zalo, zadnje čase tudi z Leni pregledamo vse modne revije. Seveda, vse kar je modno, tudi ni več primerno zame. Se pa slabo počutim, če nisem naličena, zato je ličenje moje vsakodnevno jutranje opravilo. Rada imam vse lepo, čeprav si vsega ne morem privoščiti. Na primer, grem v trgovino, da bi kupila nekaj zase, pa nato pridem domov s kupom oblačil za otroke, zase pa ne prinesem ničesar ali pa kupim, ne da bi sploh poskusila. Ampak to zadnje ni problem, saj se pri konfekcijskih številkah nikoli ne zmotim. 🙂 Sicer pa otrokom ne vsiljujem oblačil po svojem okusu, ima pa vsak svojega.

Če ne bi imela nobenih omejitev, kakšno bi bilo tvoje sanjsko poletje?

Imam skromno željo. Jaz bi samo ležala ob morju s knjigo v roki. Ker sem utrujena. A trenutno se nimam možnosti spočiti. No, ja, ko bi se spočila, bi morda šla v kakšno velemesto, po trgovinah in pokupila vse obleke ali na kakšne eksotične otoke. 🙂

Draga Blanka, hvala za iskren pogovor in želim ti, da se ti (skoraj :)) vse želje nekoč izpolnijo.

Leave a Reply

%d bloggers like this: