VIKEND V DUSSELDORFU. ZAKAJ PRAV TAM?

… ker me je mož povabil – pravzaprav pričakal kar tam. Trenutno dela za mednarodno podjetje, ki ima sedež v Ratingenu, predmestju na severni stani Dusseldorfa. Po statistiki sodeč je bilo najbolj varno leteti z German Wingsom, ker so imeli nesrečo pred kratkim (da vas spomnim, kopilot je naredil samomor) in je malo verjetnosti, da bi se ponovila. AMPAK imeli smo pol ure zamude, ki so jo podaljšali še za pol ure in, ko smo bili že na letalu, se je pilot pošalil:”Najprej je bilo treba zamenjati posadko, potem smo zamenjali še letalo in sedaj menjujemo še eno stevardeso …” Kot da to še ni bilo dovolj, pred začetkom pristajanja se je pilot sprehajal po letalu, medtem ko nas je po zvočniku pozdravil in se predstavil kopilot (ha, ha) in nam sporočil, da bo on krmilil pristanek !?! Takšnega smisla za humor pa še ne.

Dusseldorf sva si z možem ogledala v nedeljo, kar je še doprineslo k podobnosti z Dunajem, kjer sedaj živiva. Trgovine so zaprte in menim, da je prav tako. Promenade so polne sprehajalcev, otroci se igrajo v parkih, ob reki se sončijo mladostniki in restavracije so polne gostov. Vzdušje je praznično in športno. Center mesta so preplavili nogometni navijači, kar je zelo tipično. Takoj sem se spomnila na prelep film “ Der ganz grosse Traum” ali “Lessons of a dream”. Gre za dramo, v kateri učitelj angleščine iz Anglije prinese na fantovsko realko v nemško mestece tudi “fussball” – babarsko, družbeno povsem nesprejemljivo igro. (Priporočam!)

Mercedes ponuja testno vožnjo

Veliko bolj kot velemesto pa so me očarale okoliške vasice. Npr. Kaiserswerth je bila zgodnje srednjeveška benediktinska naselbina ob Renu,  ki je imela izjemno strateško vlogo. Vasica je do danes ohranila čar in podobo starih časov. Navduševali so naju stari avtomobili, kosilo ob svečah, kamnite hiše, ladijca, ki prevaža turiste čez reko, …

Presley-ev Cadillac

Gostilna v pristanu

Nastanjena sva bila v Ratingenu, ki je po velikosti podobno Celju, le da mestno jedro “živi na kvadrat”. Slovenskim skupnostim se pozna komunizem – tudi, če so se mesteca razvila okoli cerkva, to ni imelo nikakršnega vpliva na socialno dogajanje (vpliv je bil celo prepovedan). Šele v zadnjem desetletju se popularizirajo “kafiči”. V centru Ratingena pa se baha velika cerkev Sv. Petra in Pavla, pred njo Mestna hiša in na trgu “dogaja”. Trgovinice so polne rokodelskih izdelkov in na vogalu se ponuja celo mala kinodvorana. Med sprehajanjem je najino pozornost pritegnila kavarna na ozelenelem dvorišču, ki se je izkazalo za začetek mestnega obzidja – nekoliko poglobljen teren s stoječo vodo, fantastično floro in fauno. Počutila sem se povsem daleč od ponorelega sveta.

Tržnica v nedeljo

Biotop pod obzidjem

P.s. Čisto brez norije pa tudi ni šlo, saj ima Ratingen štiri velike outlete: s’Oliver, Tom Taylor, ESPRIT in Benetton. 🙂

Lili

Ena misel o “VIKEND V DUSSELDORFU. ZAKAJ PRAV TAM?

  • 02/06/2015 pri 14:12
    Permalink

    Modne blogerke pridemo na obisk v Dusseldorf med tednom, ko so trgovine odprte :-).

    Odgovori

Leave a Reply

%d bloggers like this: