EVROVIZIJA 2015 ALI VIENNA CALLING

NEKOČ pred davnimi časi … pravzaprav 6. novembra 1988 je v malo avstrijsko štajersko vasico prilatela vila Rojenica in Neuwirt-ovim oznanila, da bodo dobili dojenčka, dečka, ki bo več kot le to.

Priletela je druga vila Sojenica in pihnila v malega Toma čarobni prah rekoč: “Živel boš svoje sanje in pomagal verjeti vanje“.

Tom Neuwirth

Čeprav je bil rojen na podeželju, starši so gostilničarji, ga je čut za lepoto in ženskost potegnil v Gradec na šolo za modno oblikovanje. Smislu za estetiko je dodal še glasbeno ustvarjanje in se več let prebijal na glasbeno sceno. Publiki in žiriji je na žalost “padel v oči“ šele z bizarno podobo ženske z brado Chonchite Wurst *, ki pa je zadela žebljico na glavico in mu leta 2014 prinesla zmago na Evrosongu v Copenhagnu na Danskem. Kmalu se je pokazalo, da je uspehu botrovalo tako imenovano gibanje za enakopravnost drugačnih “Lesbian, gay, bisexual, transgender (LGBT) organization”. Tako se je slavi pridružila vloga borca za človekove pravice, ki premaguje težave z izjemno inteligenco in smislom za humor. Npr. ko mu posamezniki grozijo, da bi ga najraje ubili, jim odvrne: “Le postavi se v vrsto, dragi”.

Screen shot

Poglejte na netu, kako nastaja Chonchita izgled za 160 eurov:

http://songcontest.orf.at/videos/stories/2711144/

Na vprašanje, zakaj si je izbral to podobo, Tom odgovarja: “Želel sem dokazati, da je mogoče doseči karkoli ne glede na to, kako izgledaš ali kdo si.” Jaz osebno pa bi rekla, da je uspel prav zaradi tega, ker je gay z markantno podobo.

DANES On (Tom) živi Njene (Conchita) sanje: udejstvuje se kot model – muza Jeana Paula Gaultiera, sodeluje s Karlom Lagerfeldom – promovira Givenchy in hkrati ostaja Tom, ki se o težavah drugačnih pogovarja v EU parlamentu, na srečanju Zduženih narodov in mnogih dobrodelnih prireditvah.

Chonchita – Gaultier; sprehodila sta se skupaj po rdeči preprogi na otvoritvi Life Balla preteklo soboto na Dunaju.

Moderatorke na Evroviziji 2015 bodo: Miriam, Arabella in Alice

Life Ball ali Ples življenja poteka vsako leto v in pred Dunajsko mestno hišo in sodi med največje dobrodelne prireditve v boju proti AIDSu in HIV okužbam.

Predlagam, da si na spodnjem linku pogledate umetniško izražanje in preberete o dobrodelnih akcijah:

http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/celebritynews/11610968/The-opening-ceremony-of-the-Life-Ball-in-Vienna-Austria-in-pictures.html?frame=3307321

Resnici na ljubo, te dni poteka po Dunaju toliko prireditev, da jih je nemogoče opisati v tem kratkem prispevku. Vse v zvezi z Evrovizijo je objavljeno na www.eurovision.tv . Po nedeljski svečani otvoritivi so v ponedeljek odprli še Evrovozijsko vas pred mestno hišo, ki nudi kulise bodočim dogodkom, npr. modni reviji. Na prizorišču Evrovizije – torej v Stadthalle pa se že odvijajo generalke in predtekmovanja.

Veliko užitkov ob gledanju in poslušanju lepih skladb in dobro uvrstitev Maraayi, želim!

Lili iz Dunaja!

https://www.youtube.com/watch?v=-oOQKYopwJ4&list=PLH6MbVCrpmG4FP7py1EmzwyJkuOqcS2Kf

 

* obstaja rek v Nemščini: “Das ist mir doch alles Wurst” ali “Meni je vseeno”.

Viri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Conchita_Wurst#Thomas_Neuwirth

http://www.lifeball.org/

http://www.eurovision.tv/page/news

Leave a Reply

%d bloggers like this: