FIDELIO ALI LEONORA V FOLKSOPER WIEN

Fidelio je opera Ludwiga van Beethovna in predstavlja njegovo edino opero. Krstna predstava je bila leta 1805 na Dunaju. Zgodba odseva takratne politične razmere v Evropi, ki ji je vladal Napoleon. Skladatelj opeva hrepenenje po svobodi in ljubljeni osebi. Prikazani sta dve vrsti ljubezni: mladostna in ljubezen med zakoncema.

Vratar Jaquino je zaljubljen v ječarjevo hčer Marcelino, ona pa je naklonjena ječarjevemu mlademu pomočniku Fideliu, o katerem ne sluti, da je v moškega preoblečena žena (Leonora) že dolgo po krivem zaprtega Florestana. Leonora se za vsako ceno odloči rešiti moža. Sprejme Marcelinino snubitev, delo v ječi in celo izkop groba lastnemu možu. Razplet pripelje do srečnega konca: Izdajalec Pizzaro je razkrit in obsojen, Leonora in Florestan ponovno v objemu.

Folksoper

Folksoper ali “ljudska opera” je dunajsko prizorišče operet, oper, musical –ov in baleta. Predstave slovijo po barvitosti, mladostnosti, kreativnosti in sprejemljivi ceni. Folksoper slovi tudi po svoji specialnosti: gosti kabaretiste in izvajalce burlesk.

Lili, Mateja in Roy Cornelius

Uspehu Beethownove opere Fidelio je botrovalo tudi dejstvo, da je bila vsebina pisana na dušo prvotnemu občinstvu: vojakom in oficirjem.

Pravzaprav je ta opera, kot vse podobne uspešnice “brezčasna”. Dekleta 50+ se še dobro spomnimo goreče ljubezni do fantov, ki smo jih pogrešale, ko so služili vojaški rok v JLA.

In kaj je botrovalo, da sva si s prijateljico Matejo ogledali to opero? SMS, ki mi ga je poslala hči: “Ljuba mami, vse najboljše za materinski dan! Na Dunaju v Folksoper te čakata karti za ogled Fidelia.”Moja ljuba hči! Pa še internet obvlada” – sem bila prepričana, da je naročila karte Online. Ne, ne! Vse se je začelo sredi snežnih planjav v Obertauernu v Avstriji, ko je tenorist Roy Cornelius Smith stopil na smučke in vprašal mojo hči: “A me boš res naučila smučati?”

Lili

Viri:

www.roycorneliussmith.com

www.wikipedia.org

www.volksoper.at

Leave a Reply

%d bloggers like this: