HUDIČEV TRIKOTNIK

Trikotnik ozemlja z oglišči, ki ga tvorijo gorske vasi Anogia, Zoniana in Livadia se imenuje hudičev trikotnik. Hudičev iz več razlogov. Na tem področju so prebivalci še posebej grobi, nasilni, ponosni in neodvisni. So oboroženi in imajo večkrat spopade s policijo zaradi nedovoljene proizvodnje konoplje in nedovoljene trgovine z orožjem in drogami. Na poti skozi to področje sedijo brkati moški v črnih srajcah, v njihovih tradicionalnih v črne škornje zatlačenih hlačah, za mizami v kafeneijah (kavarnicah), medtem ko starejše ženske sedijo pred trgovinami kjer prodajajo tkane odeje in vezene izdelke.

Med drugo svetovno vojno je bila Anogia center odpora, pomoči zaveznikom in podpore pri ugrabitvi generala Kreipa,  kar so krvavo plačali.  Avgusta 1944 je bil izdan razglas za uničenje Anogije , v katerem je Müller z vzdevkom mesar,  nemški poveljnik na Kreti za Kreipom,  navedel naslednje razloge za uničenje Anogije : ker je mesto center angleške inteligence na Kreti, ker so prebivalci Anogije ubili komandanta Yeni- Gavea, ker so odgovorni za sabotažo Damasta, zato ker v Anogiji gverilci različnih odporniških skupin dobijo zatočišče in zadržujejo talce in ker je Anogia služila kot zaledna baza pri ugrabitvi generala Kreipa.  Vas Anogia in nekaj vasi v dolini Amari je bilo uničenih in veliko Krečanov pobitih.

 V Anogiji se je 1936 rodil glasbenik, ki je dosegel svetovno slavo, Nikos Xylouris, ki še vedno slovi kot najboljši pevec in igralec lire, tristranskega instrumenta hruškaste oblike. Umrl je leta 1980, njegova sestra pa ima v njegovi hiši v vasi še vedno spominsko sobo polepljeno z njegovimi posterji in razstavljenimi spominskimi elementi.

V spominski sobi Nikosa Xylourisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s