PARTNERSTVO LAT (LIVING APART TOGETHER)

Naletela sem na pojem partnerstvo living apart together. Zadeva me je pritegnila do te mere, da sem o tem začela guglati in razmišljati. Ugotovila sem, da je drugačni način in tempo življenja spremenil tudi pogled na partnerske odnose in oblike partnerstva. S kasnejšim osamosvajanjem mladih in povečanim številom ločitev se je pojavila nova oblika partnerstva “življenje skupaj narazen”. Tako v današnjih časih aktualna partnerja živita:

1. skupaj poročena (civilno in/ali cerkveno, kar velja za  heteroseksualne pare, za homoseksualne pare varianta s poroko v Sloveniji še ni mogoča) ali neporočena (na koruzi). Frazem živeti na koruzi je izvirno slovenski in izhaja iz časa, ko okolje, oblast in Cerkev zvez neporočenih parov ni odobravala. Taki pari so se skrivoma sestajali in spali skupaj v gozdu, v hlevih, na kozolcih, na koruznicah. Zato se je izoblikoval ta frazem, ki se je v uporabi ohranil do danes. Partnerja imata skupen dom (brez koruze 🙂 ) v katerem živita skupaj z ali brez otrok. Pravno je zakonska in izvenzakonska skupnost izenačena.

2. narazen v partnerstvu LAT (living apart together)  Ta oblika partnerstva se pojavlja v različnih življenjskih obdobjih pri različnih vrstah partnerjev:

– v obdobju začetka partnerske zveze, ko partnerja še “hodita” (going steady) in se še ne ve kako se bo zveza razvijala,

– v obdobju, ko partnerja že predvidevata, da bo njuna zveza dolgotrajnejša in živita vsak na svojem naslovu iz različnih razlogov: pri mladih in tudi manj mladih zaradi udobnosti življenja z manj dolžnosti, obveznosti in odgovornosti  v “mama hotelu” ali samostojno,

DSC_7896Avtonomija v lastnem domu

– pri partnerjih, ki živijo s svojimi otroki ali starši za katere morajo skrbeti in ne želijo mešati partnerja v ta odnos,

– pri partnerjih, ki živijo ločeno življenje zaradi oddaljenosti kraja zaposlitve,

– pri partnerjih, ki iz strahu pred neuspešnostjo zveze, strahu pred pojavom monotonije zaradi skupnega življenja ali ker enostavno ne želijo  živeti s partnerjem v skupnem gospodinjstvu zaradi izgube svobode in svoje avtonomije (najpogosteje imajo takšni partnerji že za seboj neuspešno zvezo s skupnim življenjem).

couples-live-apart-2[1]

6 RAZLOGOV ZA PARTNERSTVO LAT

1.Imaš lasten dom, sam postavljaš meje in ohraniš svobodo. Dom imaš urejen po lastnih željah. Ni treba sklepati kompromisov in gledati v spalnici ženski akt , ki ga je partnerju podarila mladostna ljubezen. Ni se treba vsak dan zaletavati v najljubši stol tvojega partnerja, ki mora stati ravno na poti do omare s čevlji. Pri popoldanskem dremežu te ne zbudi glasno navijanje partnerja, ker Tina Maze ravno vozi skozi zadnja vratca pred ciljem,

2. Partnerja ohranita svojo avtonomijo. Kako luštno je, če pustiš kuhinjski pult pospravljen in takega tudi najdeš, partnerju pa ni treba nič prigovarjati zakaj ni pobrisal drobtin za sabo. Kako osvobajajoče je priti na stranišče in deska na školjki ni dvignjena. Še sam si na ta način toliko boljši, ker nikogar ne najedaš in ne kritiziraš njegovih navad,

3. Partnerja kvalitetneje preživljata skupni čas, saj ga načrtujeta. Hodita v naravo, na prireditve, na izlete. Za srečanja se bolj potrudita, ker gresta skupaj ven, se uredita, tako da še vedno ostajata drug drugemu všečna in  zanimiva. Komu si pa lahko všeč v razvlečeni pidžami, s potlačeno frizuro in razmazanim make upom, ko v kuhinji premetavaš umazano posodo, da bi našel džezvo za kavo?

4. Partnerja dajata in prejemata čustveno podporo, imata želeno intimnost, nista pa za to žrtvovala svoje avtonomije in svobode kot je to pri skupnem življenju. Če si zaželiš seksa imaš vedno na voljo toplo posteljo. Ko kaj zaškriplje imaš na razpolago ramo za jokanje in toplo dlan, ki ti pomaga naprej skozi življenje. Ko pa vsega tega nočeš se enostavno zapreš v lastni dom.

5. Iz naslova partnerstva imata partnerja manj dolžnosti in obveznosti. Na ta način imaš opranega partnerja pa mu ni treba prati, imaš zlikanega in polikanega partnerja pa mu ni treba likati.

6. Če partnerjema zveza več ne odgovarja, se enostavno nehata sestajati. Pri bolj sharing zvezi se ti kaj lahko zgodi, da celo življenje obtičiš pri partnerju s katerim nimaš razen skupnega doma in gole navade skupnega bivanja nič drugega skupnega. Bolj enostavno je stisnit zobe kot si iskati stanovanje in se seliti.

Skratka, v glavnem same prednosti, pretežno se cedita mleko in med in takšna zveza pobira samo smetano iz mleka skupnega življenja. In pobere vso smetano do zadnje, skrite kapljice maščobe tako da ostane samo izcejeno, prozorno, brezokusno, vodeno, monotono living together apart partnerstvo.

DSC_0235Living together apart ali living apart together partner?

 

2 thoughts on “PARTNERSTVO LAT (LIVING APART TOGETHER)

 1. Svarun 01/03/2015 / 21:28

  Spoštovana avtorica, kot navjaš je drugačni način in tempo življenja spremenil tudi pogled na partnerske odnose in oblike partnerstva. Tukaj se mi porajajo vprašanja, kakšnim osebam ustreza LAT? Kje so tukaj čustva? In že samo ime življenje skupaj narazen (living apart together), to mi ne gre skupaj ali živiš skupaj ali pa živiš narazen, naenkrat skupaj in narazen ne gre. Normalen začetek neke veze je LAT, kaj pa ko se veza razvije in je za LAT samo en?
  No pa poglejmo objavljenih 6 razlogov za partnerstvo LAT.
  1. Dom imaš urejen po lastnih željah,…. partnerja si izbereš in navadno imata podoben okus za opremo stanovanja, zelo zanimivo je skupno opremljanje stanovanja, debate o tem in onem; V spalnici akt in stol v katerega se zaletavaš, to tako gledaš in se zaletavš v stol , ko se prideš pogret, da ne rečem sexat; če si zbereš partnerja ki ne pozna olike in obzirnosti te tudi LAT ne reši, če se ti dere po hiši ko spiš. Pod 1. točko ni oprijemljivega argumenta.
  2.Partnerja ohranita svojo avtonomijo, kaj jo v normalni vezi ne? Drobtine na pultu in dvignjena školjka, to te čaka tudi ko dobiš obisk , ko se pride pogret; Pot točko 2 ni oprijemljivega argumenta
  3.Partnerja kvalitetneje preživljata skupni čas…. kaj v normalni vezi ne načrtujeta preživljanja prostega časa, kaj se ne uredita, česeta, tuširata,…; razvlečena pidžama, razmazan make up in potlačena frizura, vse to vidiš ko se prideš pogret, samo v filmih so vsi zjutraj urejeni z brezhibnim make upom; džezve ne bom komentiral; točka 3. brez oprijemljivega argumenta.
  4.Ja, čustvena podpora in intimnost,.. saj to je tudi v skupnem živjenju. Izguba avtonomije, kakšne, v resni zvezi verjetno ni cilj kdo bo komu postvil meje; ko pa LAT partnerja ne rabiš se enostavno zapreš v lastni dom… kaj pa če on rabi tebe? točka 4. nesmiselna
  5. Manj dolžnosti in obveznosti (likanje).. Če pogledamo iz stroškovnega stališča, LAT živijo narazen in imajo dvojne stroške (elektrika, ogrevanje, upravljanje, voda,…) če to ocenimo preko palca pridemo na dobrih 300€ za ta denar najameš pomoč in sta speglana oba, imata pa več časa, da se ukvarjat en z drugim. Da ne govorimo o najemnini ali kapitalskem vložku.Točka 5 brez sprejemlivega argumenta
  6.To je pa full dobro, pri prvem kratkem stiku enostavno nehaš obiskovat partnerja in si poiščeš novega, pa novega, pa novega, pa novega,… Nekako mi diši po egoizmu in neodgovornosti.
  točka 6 nič.

  Če do nekoga nekaj čutiš, želiš čimveč časa preživet z njim. Ta trditev me pripelje do razmišljanja, da v taki vezi ni prave ljubezni, da jo vodi egoizem in strah pred življenjem. Kako dolgo to traja lahko samo ugibamo.

  Liked by 1 person

  • Zlatka 02/03/2015 / 18:42

   Že v prvem letu starosti se začne razvijati navezanost. Najprej navezanost na mamo, potem na druge osebe, s katerimi ima otrok stalne stike. To so oče, sorojenci, babice in dedki, kasneje vzgojitelji/ce, učitelji/ce, trenerji in tako dalje. In že v prvem letu starosti je otrokova naloga, da uravnoteži navezanost z avtonomijo. Navezanost na skrbnike (in navezanost skrbnikov nanj) ga ohranja pri življenju, saj je pri zadovoljevanju potreb sprva povsem odvisen od drugih. A za raziskovanje, igranje, odkrivanje … je potrebna tudi določena mera samostojnosti. Od občutljivosti skrbnikov je odvisno, kakšno navezanost bo otrok razvil. Večina otrok razvije varno navezanost, so pa tudi otroci, ki razvijejo vzorec izogibanja drugim – ali zaradi povečane težnje po samostojnosti ali zaradi strahu pred odnosi; otroci, ki razvijejo pretirano odvisnost od drugih, in otroci, ki ne uspejo razviti enotnega vzorca navezanosti. Vzorci navezanosti se ohranjajo tudi v nadaljnjih letih življenja in se prenašajo na odnose z drugimi pomembnimi osebami. Med temi je oziroma so tudi partnerji. Možno je, da se oseba odloči za življenje LAT zaradi tega, ker je razvila vzorec navezanosti Izogibanje. Druga možnost je, da čustvena zveza med ljubimcema ni tako močna, da bi se odločila za življenje pod isto streho. Tretja je, da zaupanje v novo zvezo še ni dovolj veliko za ta pomemben življenjski korak. Četrta možnost je, da odločitev za skupno življenje ljubimcev, partnerjev ovirajo navade (ki jih nekateri ljudje še posebno težko spreminjajo). Peta možnost je, da obstaja strah, da bi selitev ali prihod novega partnerja zmanjšala kakovost življenja otrok iz prejšnje zveze ipd. Razlogov za LAT je izredno veliko in bi jih lahko iskali za vsak par posebej. Ne morem reči, da se mi zdi LAT zveza dobra ali slaba. Pomembno je, da se znata partnerja pogovarjati, izraziti svoje želje, prisluhniti eden drugemu in najti kompromise, da bodo odločitve, kolikor je le mogoče, zadovoljile potrebe obeh.

   Zlatka

   Všeč mi je

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s