BIRDMAN ALI NEPRIČAKOVANA VRLINA NEVEDNOSTI

Živimo v času, ko priznanje, slava in denar pritekajo s številom klikov. Slavne in bogate so zvezde iz resničnostnih šovov, popevkarji dvomljive kvalitete, igralci iz akcijskih filmov polnih nasilja. Glavni igralec v Birdmanu Riggan Thomson, ki ga je odlično odigral Michael Keaton hlepi po priznanju drugačne vrste. Po tistem globokem, samodejnem spoznanju, tistem univerzalnem , nedvomnem vedenju v vseh nas: to je to.  Do tega priznanja hoče na vsak način priti s priredbo in glavno vlogo v drami na Broadwayu. Vso svojo strast, dobesedno tudi kri vloži v predstavo.

Kljub odlični igri glavnega igralca se nikakor nisem mogla vživeti v njegovo krčevito prizadevanje, nisem trpela, hotela in hlepela z njim. Ne morem pa reči, da sem po ogledu na film pozabila. Celo velikokrat se spomnim nanj. Ampak po drobcih. Na igralca Mikea (Edward Norton),  ki je na odru živel resnično življenje, v resničnem življenju pa je igral. Na njegove besede, da je resnica vedno zanimiva, izziv pa ne. Na besede Rigganove hčere Sam (Emma Stone), da se stvari dogajajo na mestih, ki jih on ignorira in se dela kot da blogi,  Twitter in Facebook ne obstajajo. Da je on tisti, ki zaradi tega ne obstaja, ne obratno. Ali od tu izvira drugi naslov filma? Vsekakor bom še nekaj časa miselno sestavljala mozaik z imenom Birdman.

One thought on “BIRDMAN ALI NEPRIČAKOVANA VRLINA NEVEDNOSTI

  1. snezinka 27/02/2015 / 12:51

    Film sem si ogledala i zenega samega razloga, da ocenim od kod taksna razlika med IMDb oceno (takrat je bila zelo nizka 6.4 od 10) in stirimi oskarji.
    Priporocam ga vsem nad 50, ker se tudi nas Ego ze rad napihuje na racun preteklih zmag in ce se temu pridruzi se zelja, da bi danes za nazaj popravili vse, kar smo v zivljenju zavozili bo identifikacija z Mike-om hitro tu. Meni osebno je bilo najbolj tragicno dejstvo, kako ga je povozil cas … kako se je zelel revitalizirati s starimi vrednotami, ki jih sodobni svet ne pozna. Njegova nerodnost, da je ostal nag na ulici pa je pomenila USPEH neslutenih razseznosti. Narobe svet.

    Všeč mi je

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s